Planujesz zmianę kuchni gazowej na indukcyjną? Doskonale! Indukcja pozwoli Ci gotować szybciej i bardziej intuicyjnie. Również utrzymanie czystej kuchni indukcyjnej jest łatwiejsze niż w przypadku kuchni gazowej. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie garnki sprawdzą się na płycie indukcyjnej. Jeśli okaże się, że konieczny będzie zakup nowych naczyń, pamiętaj o kilku najważniejszych zasadach – dowiedz się, na co zwrócić uwagę, kupując garnki na indukcję.
Jakie garnki na indukcję są najlepsze?
Najlepsze garnki na indukcję mają grube dno. Co najmniej 3-warstwowe dno naczynia sprawia, że zdecydowanie dłużej trzyma ono ciepło przygotowanego wcześniej posiłku. Aluminiowy dysk, który znajduje się w najlepszych garnkach indukcyjnych renomowanych marek, pozwala z kolei szybciej ugotować lub podgrzać danie. Wybierając komplet garnków na indukcje, upewnij się także czy pokrywki wykonane są z hartowanego szkła. Jeśli planujesz używać garnków do pieczenia obiadów czy chleba w piekarnika, uchwyty nie mogą być drewniane ani plastikowe. Doskonałym wyborem będą także garnki z uchwytami odpinanymi lub stalowymi.
Kupując garnki na indukcję, wybierz także patelnię. Pamiętaj, że gotując i smażąc na płycie indukcyjnej, musisz używać naczynia o dnie nie większym niż „palnik”, nie może być także ono duże mniejsze. Dlatego warto zaopatrzyć się w co najmniej dwie patelnie – patelnia 28cm oraz mniejsza patelnia 24 cm na początek powinny Ci wystarczyć.
Garnki na indukcję wykonane mogą być z różnych tworzyw – najbardziej uniwersalne są garnki ze stali nierdzewnej. Gotowanie w nich, ich czyszczenie oraz przechowywanie sprawiają najmniej problemu, choć wiele osób ceni sobie także garnki teflonowe, ceramiczne czy żeliwne.
Fot. Shutterstock.