Kuchnia

Garnki ze stali czy aluminium – które wybrać? Podpowiadają eksperci z firmy Gerlach

• Zakładki: 22


Jeśli stoisz przed wyborem nowego zestawu garnków i zastanawiasz się, co będzie dla ciebie lepsze – garnki stalowe czy aluminiowe – ten artykuł jest właśnie dla ciebie. Oba materiały mają swoje zalety i wady. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by wybrać garnki dopasowane do twoich potrzeb, które zostaną z tobą na długie lata. 

Porównanie garnków ze stali i aluminium – jakie są ich zalety i wady?

Garnki stalowe 

Ze względu na trwałość i estetykę, która pasuje do kuchni zaaranżowanych w różnych stylach wnętrzarskich, garnki wykonane ze stali nierdzewnej można uznać za swoistego rodzaju klasykę. Są tak popularne, że znajdują się w ofercie wszystkich szanujących się producentów naczyń. Garnki ze stali szlachetnej 18/10, czyli wzmocnionej niklem, są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Osobom uczulonym na nikiel zalecamy wersję 18/0. Stalowe garnki są również łatwe do utrzymania w czystości, gdyż ich powierzchnia jest gładka i nieporowata. Mogą być używane zarówno w zmywarce, jak i piekarniku (o ile w całości wykonane są ze stali nierdzewnej lub też mają odkręcane rączki).  Jest to zatem bardzo dobry wybór dla osób mających małą kuchnię i w związku z tym problemy z przechowywaniem, jak również tych, którzy nie chcą inwestować majątku w zakup naczyń kuchennych. 

Ogromną zaletą garnków stalowych jest to, że mogą być używane na wszystkich typach kuchenek, w tym na indukcji. Naczynia stalowe nie wchodzą w reakcję z żywnością i mogą być używane do jej przechowywania w lodówce (z drobnymi wyjątkami) oraz w zamrażalniku. Trzeba wspomnieć o tym, że stal szlachetna jest cięższa niż aluminium, więc garnki z tego materiału może nie być odpowiednie dla osób mających problemy ze stawami i w związku z tym nieco mniej siły. Na pewno stalowe garnki będą droższe niż naczynia z aluminium. Jeśli która z powyższych cech do ciebie przemawia i chcesz zainwestować w stalowe naczynia, na dobry początek polecamy zestaw garnków Gerlach First.

Garnki aluminiowe

Są lżejsze od tych ze stali, co czyni je łatwymi do przenoszenia. Są również bardziej odporne na korozję niż stal szlachetna oraz mają lepsze właściwości termiczne – rozgrzewają się szybciej i równomiernie. Jednak aluminium ma tendencję do reakcji chemicznych z pokarmami, co może mieć negatywny wpływ na smak potraw. Decydując się na zakup garnków aluminiowych, szukaj modeli posiadających korpusy pokryte trwałymi powłokami nieprzywierającymi.  Będą chronić żywność przed bezpośrednim kontaktem z aluminium, jednocześnie chroniąc garnek przed przywieraniem jedzenia do dna i ścianek.  Garnki ze stopu aluminium są tańsze niż te ze stali szlachetnej.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
76 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *