Kuchnia

W jakim garnku najlepiej gotować zupę? Odpowiada Gerlach

• Zakładki: 17


Jeśli jesteś miłośnikiem zup i stoisz przed wyborem nowego zestawu garnków, na pewno zastanawiasz się, jakie naczynie najlepiej sprawdzi się do przyrządzania twojej ulubionej potrawy. Wiele zależy od tego, jaką zupę chcesz przygotować i jakim typem kuchenki dysponujesz, bo właśnie do niej trzeba będzie dopasować dany garnek. Dowiedz się, na co trzeba zwrócić uwagę lub też czego unikać, poszukując idealnego garnka do zupy.

Garnek do zupy powinien być wykonany z trwałego materiału. Choć masz wiele opcji do wyboru, takich jak stal nierdzewna, aluminium, żeliwo, szkło i wiele innych, nie każdy materiał będzie odpowiedni do danego typu zupy. Mimo że lekkie, trwałe garnki aluminiowe mogą wydawać się znakomitym wyborem do gotowania zupy, odradza się ich zakup miłośnikom zupy szczawiowej, ogórkowej lub kapuśniaku. Źle znoszą kontakt z kwaśnymi potrawami. Podczas gotowania tego typu potraw do jedzenia może przedostawać się szkodliwy glin. Garnki żeliwne wymagają nacierania tłuszczem jadalnym (raz na jakiś czas) i pod żadnym pozorem nie wolno wlewać do nich zimnej wody, gdy są gorące. Grozi to pęknięciem naczynia. Najlepszym wyborem wydaje się zestaw garnków wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która jest odporna na korozję i nie wchodzi w reakcję z żywnością. Garnek do zupy powinien mieć pokrywkę ze specjalnym systemem wentylacji, dzięki czemu możesz gotować bez obaw o przelanie zupy lub jej zwarzenie. 

Wielkość garnka do zupy

Garnek do zupy powinien być odpowiednio głęboki. Zupy typu krem najlepiej przyrządzać w garnkach 2,5 l. Uwielbiany przez Polaków rosół potrzebuje garnka 5-litrowego. Naczynia powinny mieć wielowarstwowe dno, które równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni garnka. 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
60 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *