Przygotowując codzienne posiłki dokładasz wszelkich starań, aby wszystkie składniki były świeże i najlepszej jakości? Gotujesz zgodnie z przepisami, które mają zagwarantować, że dania będą nie tylko smaczne, ale także zdrowe? To wspaniale – zdrowe nawyki pozwalają dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i sprawiają, że czujemy się lepiej. Jednak w przypadku gotowania istotny jest nie tylko sposób przyrządzania potraw czy wybór składników, ale także to w czym gotujemy. Dowiedz się jaki zestaw naczyń kuchennych warto mieć w domu, aby potrawy były w pełnie bezpieczne dla zdrowia.
Regularnie kontroluj stan garnków
Od lat korzystasz z tych samych garnków i uważasz, że wciąż są w doskonałym stanie? Koniecznie dobrze się im przyjrzyj raz jeszcze. Warto regularnie sprawdzać, czy powłoki garnków (szczególnie w przypadku garnków ceramicznych, z powłokami i patelni) nie są porysowane. Jeżeli doszło do przerwania powłoki, czyli jest porysowana, ma odpryski itd. należy bezzwłocznie wymienić takie naczynie na nowe i oczywiście przestajemy gotować w uszkodzonym. W przypadku garnków ze stali nierdzewnej powinny nas zaniepokoić wszelkie odpryski, wgniecenia, szczeliny w łączeniach, a przede wszystkim ślady rdzy.
Bezpieczny zestaw naczyń kuchennych – jak wybrać?
Wybierając nowy zestaw naczyń kuchennych warto zwrócić uwagę na kilka elementów, aby były trwałe, a co najważniejsze bezpieczne i zdrowe w użytkowaniu. Warto zwrócić uwagę na oznaczenia producenta – czy naczynia są pozbawione BPA, kadmu, ołowiu. Wszystkie materiały użyte do produkcji naczyń kuchennych powinny być wolne od toksycznych substancji.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Gerlach.
Foto: Schutterstock