Kuchnia

Miedziany kubek – dlaczego warto pić z niego wodę? Zapytaliśmy o to ekspertów z firmy Krople Urody

• Zakładki: 10


Niezależenie od tego, czy chcesz poprawić pracę układu pokarmowego, czy też stan swoich włosów, rozwiązaniem jest niepozorny miedziany kubek o wielkiej mocy. Piękny przedmiot codziennego użytku o antycznym uroku ma moc wpływania na zdrowie i samopoczucie. Jego właściwości prozdrowotne zostały potwierdzone badaniami naukowymi, m.in. przeprowadzonymi przez American Cancer Society.

Miedź jest pierwiastkiem, który odkrywa ważną funkcję w organizmie, wpływając na jego prawidłowe funkcjonowanie. Gromadzi się zwłaszcza w wątrobie, układzie kostnym i mięśniowym, mózgu oraz krwi, a wchłaniany jest w układzie pokarmowym. Nie jest on wytwarzany przez nasze ciała, więc musimy wchłonąć go wraz z pożywieniem i wodą. Największe ilości tego składnika mineralnego znajdziemy w cielęcej wątróbce, owocach morza, kakao, ostrygach, ziarnach sezamu i tahini. Bogate w miedź są również czekolada, ziarna słonecznika i dyni, orzechy brazylijskie i nerkowce, siemię lniane, otręby pszenne, suszone pomidory i śliwki, grzyby shitake oraz papryka. Niedobór miedzi w organizmie wiąże się z ryzykiem niedokrwistości, większej podatności na różnego rodzaju infekcje, utraty elastyczności skóry, problemów z włosami oraz zaburzeń równowagi. Sprzyja powstawaniu osteoporozy i rozwojowi zwyrodnień kręgosłupa, a ponadto może prowadzić do wzrostu cholesterolu, a także obniżenia poziomu estrogenu i zaburzeń płodności.

Miedziane kubki – dlaczego ludzie z nich piją?

Starożytne cywilizacje Dalekiego Wschodu odkryły, że woda przechowywana w miedzianych naczyniach dłużej zachowuje świeżość i lepiej smakuje. To odkrycie zostało również potwierdzone przez naukowców. Oligodynamiczne działanie miedzi sprawia, że woda jest wolna od bakterii, w tym również E.coli i S.aureus,  wirusów, grzybów, pleśni i glonów. Woda przechowywana w miedzianym kubku już po 4 godzinach nabywa korzystnych dla naszego organizmu właściwości. Właśnie tyle czasu potrzebuje miedź, by przeniknąć do cieczy. Ludzie piją z miedzianych kubków, by uzupełnić niedobór tego pierwiastka w organizmie bez konieczności stosowania suplementów. Według zasad indyjskiej ajurwedy woda przechowywana w miedzianym naczyniu wypita z samego rana na pusty żołądek oczyszcza i odtruwa układ pokarmowy. Istnieje dużo więcej powodów, by sięgać po miedziane kubki. 

Miedziany kubek – pozostałe korzyści zdrowotne

Regularnie picie wody z miedzianego kubka oczyszcza organizm, stymuluje mózg, poprawiając pamięć, a także dodaje energii. Pozwala również na zwiększenie poziomu przeciwutleniaczy, wzmacniając w ten sposób nasz układ odpornościowy.  Zawarte w miedzi przeciwutleniacze pomagają neutralizować wolne rodniki, które – gdy występują w zbyt dużych ilościach – uszkadzają komórki organizmu, co z kolei może prowadzić do raka. Woda z miedzianego kubka dostarcza miedzi potrzebnej tarczycy do zachowania równowagi i prawidłowego funkcjonowania. Pomaga również w odchudzaniu. Miedziany kubek to prawdziwy bohater kuchni, który stoi na straży twojego zdrowia. 

Miedziany kubek – o czym musisz wiedzieć przed zakupem?

Miedziany kubek to naczynie idealnie do wody. Nie sprawdzi się jednak w przypadku innych płynów. Im bardziej kwaśna ciecz trafi do kubka, tym większe będzie wypłukiwanie miedzi z organizmu. Nie zaleca się picia z kubka płynów o pH <6,0, czyli m.in. soków owocowych i alkoholu. Nie sięgaj po miedziany kubek, gdy cierpisz na chorobę Wilsona. 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
30 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *